Uthyrning av bil, båt och liknande tillgångar
Skatteverket har på sin sajt Rättslig vägledning lämnat svar på frågan vilka utgifter som får dras av när uthyrning av privatägd tillgång ska beskattas i inkomstslaget kapital.
Inkomster som du får på grund av att du har en tillgång ska normalt beskattas i inkomstslaget kapital. Hyr du ut till exempel en bil, en fritidsbåt eller en husvagn är hyresersättningen en skattepliktig inkomst. Om omfattningen av uthyrningen är så stor att verksamheten bedrivs yrkesmässigt och självständigt ska dock hyresinkomsten beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet.
Från inkomsten får du göra avdrag för de utgifter du har för att få inkomsten. Du får dock inte göra avdrag för privata levnadsutgifter. Detta innebär att det bara är merutgifter som är en direkt följd av uthyrningen som är avdragsgilla. De utgifter som normalt är orsakade av innehavet av tillgången är sådana privata levnadsutgifter som du inte får dra av.
Uthyrning av bil
Om du hyr ut din privatägda bil ska hyresinkomsten normalt tas upp under inkomst av kapital. Detsamma gäller om bilen är privatleasad eller är en förmånsbil. Utgångspunkten vid korttidsuthyrning är att bilen är anskaffad för privat bruk.
I vissa fall kan dock hyresinkomsten beskattas i inkomstslaget tjänst. Exempel på detta är om bilen är en förmånsbeskattad tjänstebil och arbetsgivaren har ingått ett avtal om uthyrning med uthyrningsföretaget, beordrat uthyrningen eller om hyresersättningen betalas ut via arbetsgivaren till dig som anställd.
Om bilen är en tillgång i en enskild näringsverksamhet eller om leasingutgifterna kostnadsförs i näringsverksamheten, ska dock hyresinkomsten beskattas i inkomstslaget näringsverksamhet.
Värdet av att bilen är tvättad och städad när den lämnas tillbaka samt värdet av eventuell fri parkering under den tid som bilen är lämnad för uthyrning ses, enligt Skatteverket, inte som en del av hyresinkomsten.
Enbart merutgifter
Du får bara göra avdrag för sådana merutgifter som uppkommer till följd av uthyrningen. Det kan till exempel vara en tilläggsförsäkring eller en förmedlingsavgift som du får betala om bilen hyrs ut via ett förmedlingsföretag. Du kan också få avdrag för en ökad värdeminskning eller förslitning av bilen som skett till följd av uthyrningen. Detta gäller dock bara om du får stå för värdeminskningen.
Skatteverkets uppfattning är att avdrag kan få göras för en ökad värdeminskning eller förslitning på en privatägd bil med sju kr per mil för de mil som bilen har körts när den varit uthyrd. Kan du visa att den verkliga utgiften varit högre kan du få dra av ett högre belopp. För att du ska få göra avdrag för merutgifter för en förmånsbeskattad tjänstebil eller en privatleasad bil krävs det att du kan visar hur stora merutgifterna har blivit för dig på grund av uthyrningen. Du får inte gör avdrag för fasta utgifter, såsom parkeringsplats, leasingavgift, försäkring och värdeminskning, som du skulle ha haft oavsett om egendomen hyrts ut eller inte. Utgifter för biltvätt är en privat levnadsutgift och ger inte rätt till avdrag.
Uthyrning av fritidsbåt
Om du hyr ut din fritidsbåt ska hyresinkomsten vanligtvis beskattas i inkomstslaget kapital. Hyresersättningen tas upp som en inkomst och du får göra avdrag för merutgifter till följd av uthyrningen som till exempel tilläggsförsäkring och eventuell förmedlingsavgift. Däremot får du inte göra avdrag för de utgifter som normalt är betingade av innehavet som till exempel utgifter för båtplats, vinterförvaring, sjösättning och upptagning.
Skatteverkets sajt Rättslig vägledning 2018-06-27
Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på
Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda …
Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”
Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om …
Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning
Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser …
Nu är det jul igen – så blir klappen skattefri
Beloppsgränsen för skattefria julklappar till anställda har i år höjts till 550 kronor. Vi går igenom vad du som företagare behöver tänkta på för att julklappar ska vara skattefria hos …
Börja göra din hållbarhetsredovisning nu – så kommer du igång
Hållbarhet blir allt viktigare för små och medelstora företag som vill stärka sin trovärdighet, förbli konkurrenskraftiga och möta framtidens krav. Som företagare har du mycket att vinna …
Maximera din utdelning som fåmansdelägare – att tänka på innan årsskiftet
Som delägare i ett fåmansaktiebolag behöver du tänka på några saker innan årsskiftet för att kunna tillgodoräkna dig ett så stort gränsbelopp som möjligt. Har du till exempel koll på …
Bedrägerier mot företag – här är varningssignalerna
De senaste åren har bedrägerier mot privatpersoner och företag ökat. Det kan handla om erbjudande om investeringar som leder till stora vinster men också uppmaningar att logga in via bank-id …
Förslagen i budgetpropositionen – så påverkas du som företagare
I år har regeringen lagt fram flera förslag med syfte att stärka Sveriges ekonomi. Här är några förslag som kan påverka dig som driver ditt företag som enskild näringsverksamhet eller …
Skydda företaget mot penningtvätt – här är de vanligaste metoderna
Tyvärr blir det allt vanligare att kriminella nätverk nyttjar företag för att tvätta pengar och dölja brottslig verksamhet. Detta kan drabba alla branscher och företag. Finanspolisen och …
Så bidrar redovisnings- och lönekonsulter till företagets framgång
Som företagare är du ständigt upptagen med att driva verksamheten framåt, samtidigt som du måste hålla koll på nya regelverk, ekonomi och skydda företaget mot brott. Genom att samarbeta …